Marcel de Jong

Ik ben Marcel de Jong en ben vanaf 2009 haptotherapeut.

Ik ben begonnen als fysiotherapeut, daarna volgde ik de opleiding tot manueel therapeut. Als fysiotherapeut en manueel therapeut heb ik veel kennis van het menselijk lichaam; dit werkt ondersteunend bij onder andere de behandeling van psychosomatische klachten.
Ik ben steeds meer geïnteresseerd geraakt haptonomie en haptotherapie, eerst voor mijzelf en later beroepsmatig. Mijn drijfveer was om mensen meer holistisch te kunnen begeleiden. In 2000 volgde ik de haptotherapie opleiding bij Synergos te Amersfoort. De afgelopen jaren volgde ik verschillende bij-en nascholingen bij Academie voor Haptotherapie te Doorn, zoals de serie nascholing omtrent hechting en hechtingsproblematiek en de specialisatieopleiding trauma en haptotherapie.

Verder heb ik de Acceptance Commitment Therapie (ACT) gevolgd. ACT is een goede aanvulling op de haptotherapeutische begeleiding daar ACT zich richt op het leren accepteren van een situatie zoals die is, in plaats van te vechten tegen onvermijdelijke zaken. Dit leidt tot een grotere flexibiliteit.

Ik heb ruime ervaring in de gezondheidszorg. Ik heb in diverse instellingen gewerkt: in verschillende particuliere praktijken, een ziekenhuis, een gezondheidscentrum en een revalidatiecentrum. Ik heb specifieke expertise opgedaan in de behandeling van pijnklachten, burn-out en psychosomatiek.

Vanaf 2009 heb ik, naast mijn werkzaamheden in het revalidatiecentrum, een eigen praktijk voor haptotherapie, waarin ik tevens gebruik maak van mijn kennis en vaardigheden vanuit fysiotherapie en manuele therapie.

Ik heb een holistische kijk op mensen. Ik kijk naar de mens vanuit biopsychosociaal perspectief; lichaam, geest en de sociale omstandigheden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als haptotherapeut neem ik vooral het lichaam als verteller van hetgeen de mens gevoelsmatig beweegt. Het lichaam is ook het uitgangspunt voor de haptotherapiebehandeling.